Iar Premiul Nobel pentru literatură i-a revenit, în 2015…

lui Svetlana Alexandrovna Alexievich!

Felicitări!

https://en.wikipedia.org/wiki/Svetlana_Alexievich

2 responses to “Iar Premiul Nobel pentru literatură i-a revenit, în 2015…

 1. Svetlana Alexievich a fost premiată pentru ”scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţelor şi curajului din zilele noastre”, după cum a anunţat Sara Danius, secretar permanent al Academiei Suedeze.
  Anul trecut, alegerea francezului Patrick Modiano a fost o surpriză. Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului „pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie”.
  În 2013, la fel câştigarea premiului de către scriitoarea canadiană Alice Munro, supranumită „maestra nuvelei contemporane“, primul scriitor din lume care a publicat exclusiv nuvele şi care a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Literatură, a fost de asemenea surprinzătoare.
  Nu de puţine ori Premiul Nobel pentru Literatură a avut şi o semnificaţie politică, având uneori valoarea unei dezavuări a regimurilor autoritare. Într-adevăr, mai mulţi scriitori exilaţi, disidenţi, contestatari, persecutaţi şi interzişi la publicare în ţările lor au fost recompensaţi cu Nobelul pentru literatură, printre aceştia numărându-se nume sonore precum Boris Pasternak, Pablo Neruda, Aleksandr Soljeniţîn şi Gao Xingjian” :
  http://adevarul.ro/cultura/carti/pariurile-literare-premiul-nobel-2015-scriitoarea-belarusa-svetlana-alexievich-printre-favoriti-1_5613edd7f5eaafab2c5e6569/index.html
  Toate cele bune !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.