Pe 8 octombrie se anunţă Premiul Nobel pentru literatură pe 2015

Laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2015 va fi anunţat joi, la ora locală 13.00 (14.00 ora României, n.r.), a precizat, luni, Academia suedeză, într-un mesaj publicat pe contul de Twitter al instituţiei.

Potrivit tradiţiei şi spre deosebire de celelalte distincţii Nobel, data la care este anunţat laureatul premiului pentru literatură este comunicată doar cu câteva zile înainte. De obicei, acest premiu este anunţat într-o joi. Pentru celelalte premii Nobel, calendarul atribuirii lor este cunoscut cu câteva luni în avans.

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, „pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie”, a precizat la momentul respectiv Comitetul Nobel.

Premiul pentru medicină marchează, luni, debutul sezonul Nobel, care va continua, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică.

Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Câştigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 855.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

de Florin Badescu – Mediafax

4 responses to “Pe 8 octombrie se anunţă Premiul Nobel pentru literatură pe 2015

 1. Mă întreb -și întreb- oare care este cel mai important premiu literar azi (din perspectiva publicului cunoscător, desigur).

  • Probabil că fiecare scriitor ar merita câte un premiu (în opinia scriitorului, cel puţin:) ) şi s-ar putea inventa câte un premiu pentru fiecare scriitor. În România poate că nici nu suntem departe de acest deziderat, la câte festivaluri şi premii literare se vântură încolo şi încoace :).
   Mie mi s-ar părea mai onest ca premiile literare să se acorde pentru întreaga operă a unui scriitor, la încheierea carierei, după ce acesta a scris tot ce a avut de scris: şi cărţi mai bune, şi cărţi mai puţin bune…
   De când am citit „Pianista” de Elfriede Jelinek (Nobel pentru literatură, 2004), nu prea mai cred că premiile, oricare ar fi ele, reflectă cu adevărat valoarea literară a unor opere şi genialitatea autorilor lor. Şi Jelinek nu este decât un singur exemplu. Poate că vă întrebaţi şi voi, ca şi mine, de ce sunt premiaţi unii autori, şi nu alţii. Criterii, se pot inventa o mie…

   • Până în 2004, ce părere aveți -de exemplu- despre premiul Nobel pentru literatură din 53 (Winston Churchill)?

    Mă gândeam că există vreun premiu apreciat de ”connaisseurs” și ascuns 🙂 publicului larg.

   • La această întrebare, ca „amateur modeste”, îi las pe „connaisseurs” să răspundă :). Este o întrebare interesantă şi ar fi frumos ca discuţia să continue. Probabil că una din direcţiile în care s-ar putea îndrepta ar fi şi politizarea acordării premiilor literare, dacă tot a ieşit din pălăria de magician numele lui Winston Churchill. Aş dori să cunosc opinia dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.