Este „cool” să fii educat! S-a lansat CuGeT – Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni

Image result for Cultură GeneralăUn proiect menit să schimbe mentalități și să deschidă interesul tinerilor pentru cunoaștere a fost lansat la Cluj, în 12 noiembrie. Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT ar putea deveni cea mai mare competiție de cultură generală din România. Pornind de la convingerea că un grad ridicat de cultură generală este un element necesar dezvoltării societății în ansamblul său, concursul urmărește să readucă pasiunea pentru lectură și cunoaștere în rândul tinerilor și să-i recompenseze pe cei mereu curioși să știe cât mai multe despre lumea din jurul lor. Inițiatorii acestui demers sunt Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Vitrina Advertising.

CuGeT se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani și se desfășoară în perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016, în mai multe etape de concurs, fiind dotat cu premii atrăgătoare în valoare totală de peste 40.000 de lei.

“Tinerii vor fi împărțiți în trei categorii de vârstă (clasele IX-X, XI-XII și tineri de 18-25 de ani) și vor concura prin completarea contra-cronometru a unor teste grilă, iar în finală se vor întrece în fața publicului, în cadrul unui spectacol televizat. Domeniile vizate prin întrebările de concurs sunt: Artă (Pictură, Sculptură, Arhitectură); Sport, Muzică și dans; Teatru și film; Literatura română și universală; Științele exacte; Științele naturii; Geopolitică; Cluj-Napoca; Europa și europenism; Cultură web. Finala va avea loc în 16 aprilie”, a declarat Monica Dragu-Covriga, coordonator al concursului în cadrul Asociației Femeilor de Afaceri.

Proiectul începe în toamna 2015, anul în care Clujul este Capitala Europeană a Tineretului, și pregătește orașul pentru 2021, în perspectiva Capitalei Culturale Europene.

„Dorim să îi atragem pe tineri printr-o comunicare inteligentă. Vom încerca să îi facem să fie mândri că au cunoștințe. Numele lor va figura pe afișe în școli, concursul va fi unul cunoscut iar tinerii se vor antrena între ei, discutând despre întrebările acestuia. Am gândit acest proiect din dorința de a încuraja tinerii să se instruiască mai mult, să devină mai citiți, mai informați și să considere «cool» să aibă cunoștințe de cultură generală. Ne dorim ca această competiție să devină în scurt timp unul dintre cele mai iubite evenimente ale Clujului, iar tinerii să aștepte CuGeT cu interes maxim de la un an la altul”, a declarat Mihaela Rus, președintele AFA Cluj.

Olimpiada CuGeT se adresează tuturor tinerilor de 14-25 de ani care studiază, lucrează sau trăiesc în Cluj-Napoca. Elevii de liceu pot participa la competiție fie prin intermediul școlilor unde sunt înscriși (22 de licee s-au înscris deja în competiție), fie direct prin înscriere pe site-ul http://www.cuget.afacj.ro. Pe site sunt așteptați să se înscrie și tinerii de 18-25 de ani.

„Am spus “da” acestui proiect din primul moment. Inspectoratul Școlar Județean Cluj se implică prin directorii școlilor și profesorii care vor fi voluntari. Ideea unui astfel de concurs este foarte bună. Concursul ar putea devein un brand al Clujului”, a precizat Mariana Pop, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Concursul începe în 18 noiembrie, cu proba pe clase pentru elevii din cele 22 de licee înscrise în competiție. Aceștia vor primi chestionare cu 25 de întrebări, iar cei care răspund corect la minim 20 dintre ele se califică la proba pe școală. Lista școlilor participante și regulamentul competiției pot fi consultate online, la http://www.cuget.afacj.ro. Elevii din afara școlilor participante, precum și absolvenții de liceu cu vârsta de până la 25 de ani, se pot înscrie direct pe site-ul competiției în perioada 12 noiembrie – 10 decembrie. Pentru aceștia, prima probă se va desfășura în ianuarie 2016.

Valoarea totală a premiilor puse în joc este de peste 40.000 de lei, net. La fiecare din cele trei categorii (clasele IX-X, XI-XII și tineri de 18-25 de ani), câștigătorii vor primi câte 5.000 de lei, ocupanții locului doi – câte 3.500 de lei, și cei de pe locul trei – câte 2.000 de lei. Toți finaliștii vor fi recompensați cu câte 150 de lei. Fondul de premiere este asigurat integral de AFA Cluj.

scris de

sursa: voceatransilvaniei.ro 

foto 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.