5 traduceri mult așteptate toamna asta… și nu numai

Piața literară zumzăie cu noi apariții și mi se scurg ochii și după vitrinele librăriilor noastre cât și după rafturile virtuale amazoniene.

Cum toamna se numără concediile nu am putut rata plimbarea prin una – două librării londoneze în căutare de… nici mie nu îmi era foarte clar ce, așa că am mers pe principiul coperte ochioase și/sau titluri faimoase.

Din tot ce am răfoit, cântărit și răzgândit în lista de viitoare lecturi au rămas cinci cărți ale căror traduceri abia le aștept.

traduceri 1

1. Prima pe listă ar fi How to Be Parisian Wherever You Are: Love, Style, and Bad Habits care are ca autoare o suită de prietene a la Sex and the City dar pe varianta pariziană – Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline De Maigret, Sophie Mas – și care promite sfaturi despre stil, frumusețe, cultură, atitudine și bărbați. Un fel de șuetă citită acompaniată de relaxare, puțină nebunie și obligatoriu un pahar de vin și un ruj roșu seducător.

2. Pe locul doi ar fi mult așteptată continuare a seriei Millenium, The Girl in the Spider’s Web, cea de-a patra carte fiind scrisă de David Lagercrantz care preia cârma de la talentatul Stieg Larsson. Aici atracția e simplă – se ia o serie de cărți hiperfaimoase și i se adaugă o continuare. Va reuși să fie un succes sau un eșec? Va fi Lisbeth la fel de atrăgătoare prin întâmplările în care se aruncă sau e un fel de mix și repeat din cărțile 1-3? Partea bună că e așteptarea nu va dura foarte mult pentru că editura Trei deja o are pe lista de viitoare lansări.

3. Numărul trei în listă e Go Set a Watchman de Harper Lee. S-au scris multe despre continuarea romanului Să ucizi o pasăre cântătoare (n.r. To Kill a Mockingbird). Cu o istorie fascinantă la mijloc – romanul se credea inițial pierdut, apoi s-a presupus că ar fi o primă versiune a romanului deja apărut – și multe semne de întrebare legate de lansarea târzie, cartea îndeamnă cel puțin la o lectură din curiozitate.

traduceri 2

4. Ultimul roman al lui Salman Rushdie, Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți, se află pe locul patru și e în curs de apariție la Editura Polirom. De Rushdie mi-a plăcut dintotdeauna pentru că știe să îmbine narațiunea cu un strop sau mai multe de magie. Așa e și cazul de față, carte în care copiii născuți dintr-un djin și un muritor de rând ajung să fie protagoniștii unui război dintre întuneric și lumină timp de doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți adică 1001 de nopți.

5. Iar ultimul pe listă se abate de la noțiunea de singular pentru că vă propun o serie de cărți ale misterioasei autoare italiene Elena Ferrante. Seria stânsă în jurul romanelor napoletane (My Brilliant Friend, The Story of a New Name, Those Who Leave and Those Who Stay și The Story of the Lost Child), spune povestea a două prietene, Elena și Lila, de-a lungul vieții lor. Ce face ca această serie să fie mai specială decât toate celelalte? Realismul. Relația dintre cele două fete, adolescente, femei nu e niciodată una simplă și ușoară, cu atât mai mult cu cât prima carte din serie se deschide cu dispariția Lilei, iar lucrurile sunt departe de a fi numai lapte și miere.

Scris de   

sursa: bookblog.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.