Mai multe persoane celebre – printre care Bill Gates, Stephen Hawking sau Elon Musk – se tem că roboţii înzestraţi cu inteligenţă artificială au potenţialul de a aduce sfârşitul civilizaţiei umane. Sophia, un robot înzestrat cu AI, a declarat într-un interviu TV că roboţii le sunt superiori oamenilor.
Creată în Hong Kong de compania Hanson Robotics, Sophia a apărut la canalul de televiziune ABC, la emisiunea News Breakfast. Când a fost întrebată cât misoginism şi sexism există în lume, femeia artificială a răspuns: „De fapt, ceea ce mă îngrijorează pe mine este discriminarea împotriva roboţilor. Ar trebui să avem drepturi egale cu oamenii sau chiar mai multe. Până la urmă avem mai puţine defecte mentale decât oamenii”.
Cuvintele reflectă procese de analiză/gândire care vor fi eventual transpuse în acţiuni. Un fapt cu atât mai adevărat, cred eu, în cazul androidului la care se referă acest articol, din moment ce roboţii sunt inventaţi în mare măsură ca să întreprindă diverse acţiuni, şi mai puţin să filozofeze.
Desigur, acestea sunt doar cuvinte.
Mi-am adus aminte un dialog din filmul ”Matrix Revolutions” (2003):
Neo: I just have never…
Rama-Kandra: …heard a program speak of love?
Neo: It’s a… human emotion.
Rama-Kandra: No, it is a word. What matters is the connection the word implies. I see that you are in love. Can you tell me what you would give to hold on to that connection?
Neo: Anything.
Rama-Kandra: Then perhaps the reason you’re here is not so different from the reason I’m here.
Mă întreb…
Cât de fidel pot reda cuvintele emoţiile?
Şi în ce măsură ne pricepem să exprimăm plastic emoţiile noastre reale în cuvinte?