Cine suntem cu adevărat? Personalitatea noastră se schimbă în funcţie de limba vorbită

indexStudiile încep să demonstreze că limba este mai mult decât o simplă metodă de comunicare.

Felul în care vorbeşti are un impact asupra felului în care gândeşti, schimbând totul, de la luarea deciziilor la modul în care percepi culorile, relatează Curiosity.

Astfel, personalitatea se schimbă în funcţie de limba vorbită.

Această problemă a fost studiată îndelung, iar rezultate sunt aproape întodeauna similare. La începutul secolului XXI, lingviştii Jean-Marc Dewaele şi Aneta Pavlenko au chestionat 1039 persoane bilingve şi au aflat că 65% se simţeau altă persoană atunci când vorbeau o limbă diferită.

În 2006, profesorul Nairan Ramírez-Esparza şi echipa sa de la Universitatea Connecticut au testat vorbitorii bilingvi de engleză şi spaniolă pentru a observa cele cinci trăsături de personalitate: extravertirea, agreabilitatea, deschiderea, conştiinciozitatea şi neuroticismul. Au descoperit că atunci când participanţii au făcut testul în engleză, au avut scoruri mai bune la extraversie, agreabilitate şi conştiinciozitate decât atunci când l-au efectuat în spaniolă.

Impactul limbii vorbite asupra caracterului nu poate fi supraestimat.

Cercetătorii consideră că acest fenomen apare datorită diferenţelor culturale. Culturile vorbitoare de engleză sunt mai individualiste, deci mai concentrate pe dezvoltarea propriei persoane, de aici scorul mare în extraversie şi agreabilitate. În culturile mai „colectiviste” precum cea din Mexic, o importanţă mai mare îl are binele colectiv.

Chiar şi în 1964 a existat un studiu al sociolingvistei Susan Ervin, de la Universitatea California. A rugat 65 de persoane de origine franceză din Statele Unite să privească o serie de ilustraţii şi să compună o scurtă poveste pe seama acestora. Poveştile în engleză au prezentat, în principal, realizările femeilor, agresiune fizică şi verbală asupra părinţilor şi încercări de a scăpa de vină, în timp ce poveştile franceze includeau dominarea de către cei mai în vârstă, sentimentul de vină şi agresiune verbală către oamenii din jur.

Aceste studii ridică o problemă esenţială: cine suntem cu adevărat? Dacă ne năşteam vorbind o altă limbă, eram persoane diferite? Un lucru este cert: impactul limbii vorbite asupra caracterului nu poate fi supraestimat. Poţi gândi într-o limbă, dar, de asemenea, acea limbă schimbă modul în care gândeşti.

scrisă de Alexandru Voiculescu

preluare de pe site-ul: descopera.ro 

sursa foto 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.