40 de ani de la moartea lui Toma Caragiu. Cele mai amuzante replici ale marelui actor

Toma Caragiu s-a născut într-o familie de aromâni, la 21 august 1925. La scurtă vreme, împreună cu părinții, Niko Caragio și Athina Papastere, cu sora lui, Matilda, părăsesc regiunea Kastoriei, situată în nordul Greciei, districtul Macedonia de Vest, poposesc o vreme în Cadrilater și ajung în România. Schimbându-și numele din Caragio în Caragiu, familia marelui actor se stabilește în orașul Ploiești, în anul 1940, unde Toma urmează cursurile Școlii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel„.

Se înscrie la facultatea de drept, dar nu după mult timp abandonează cursurile și se înscrie la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică București, clasa Victor Ion Popa. Debutul pe o scenă adevărată se produce în anul 1948, pe scena Studioului Teatrului Național din Piața Amzei, când, student fiind, în anul III, i se încredintează rolul unui scutier din „Toreadorul din Olmado” în regia maestrului Ion Sahighian. La 1 mai 1948 este angajat ca membru la Teatrului Național iar în 1949, la 24 ani, obține Diploma de absolvire a I.A.T.C.

În 1953, tânărul actor primește funcția importantă de director de teatru, la Teatrul de stat din Ploiești. Aici va rămâne timp de doisprezece ani, interpretând peste treizeci de roluri. Însă, cea mai bogată etapă a istoriei sale a început odată cu transferarea lui de la Ploiești la București, în postul de actor la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra”.Aici, iar mai apoi la Teatru Național și Teatrul de Comedie, Toma Caragiu a apărut pe scenă de peste două mii de ori, în douăzeci de piese diferite. Dăruirea excepțională pentru teatru și desăvârșirea cu care își juca rolul i-au adus titlul de „comic genial” (1969) și chiar de „cel mai bun actor român” (1971).

articolul integral, la adresa: activenews.ro

scris de Ioana Ivan 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.