Predicţia pe care un mare savant a făcut-o în urmă cu 22 de ani a devenit virală datorită acurateţei sale. ”Vom aluneca, fără să ne dăm seama, înapoi în întuneric”

indexO predicţie făcută de astronomul şi astrofizicianul Carl Sagan acum mai bine de 20 de ani despre societatea din viitor a revenit din nou în actualitate: scăderea drastică a locurilor de muncă din producţie, politicienii refuzând să reprezinte interesul public; iar tehnologiile revoluţionare vor fi accesibile doar câtorva oameni.

În anul 1995, cu un an înainte de moarte, astrofizicianul Carl Sagan a publicat o carte numită The Demon-Haunted World („Lumea bântuită de un demon”), în care avertiza împotriva periocolelor pseudoştiinţei şi a analfabetismului ştiinţific şi îşi încuraja cititorii să dezvolte o gândire critică şi sceptică.

Un anumit citat din acea carte însă pare extrem de actual prin acureteţea predicţiei. Oamenii vor opta pentru superstiţie şi pseudoştiinţă, iar aceştia vor fi incapabili să distingă între ceea ce ne face să ne simţim bine şi ceea ce este adevărat, precum trendul ştirilor false care a apărut recent. Pasajul acesta a apărut săptămâna aceasta pe un cont de Twitter şi a devenit viral:

Esenţa acestui citat este faptul că „facultăţle noastre critice fiind în declin, incapabile să distingă între ceea ce se simte bine şi ceea ce este adevărat, vom aluneca, fără să ne dăm seama, înapoi în superstiţie şi întuneric”. Acesta este şi motivul pentru care Sagan a insistat asupra importanţei studiului şi a dezvoltării facultăţilor critice, restul fiind doar consecinţele unei societăţi decadente.

Mai mult ca sigur, Carl Sagan cunoştea şi înţelegea destule despre societatea din anii ’90 pentru a face o predicţie exactă despre viitorul relativ apropiat. Multe dintre lucrurile expuse de Sagan se găseau deja în faza incipientă. În alt citat din aceeaşi carte spune că „prostirea Americii este cea mai evidentă în reducerea conţinutului de calitate din media enorm de influentă. […] În momentul în care scriu, cea mai închiriată casetă video din Ameria este filmul Tăntălăul şi Gogomanul. […] Lecţia din acestea este că învăţatul şi studiatul – nu doar cel al ştiinţei, ci al oricărui lucru – este evitat, chiar indezirabil”.

scrisă de Alexandru Voiculescu

Sursa: Science Alert

Resurse suplimentare: 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.