Vargas Llosa: Premiul Nobel trebuie să fie pentru scriitori, nu pentru cântăreţi

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a declarat miercuri la Berlin, cu prilejul prezentării noului său roman ‘Cinco esquinas’, că Premiul Nobel pentru Literatură trebuie să fie pentru scriitori nu pentru cântăreţi, într-o aluzie clară la Academia Suedeză privind decernarea acestui premiu lui Bob Dylan, relatează EFE, potrivit agerpres.

Întrebat dacă îi plac cântecele lui Bob Dylan, Llosa a răspuns afirmativ, dar când a fost întrebat şi despre deschiderea Nobelului pentru Literatură, în general, spre poezia cântată, scriitorul peruan a respins clar această posibilitate.

„Premiul Nobel trebuie să răsplătească o operă literară de calitate şi recunoscută ca având calitate, dar să nu fie atât de cunoscută, astfel încât premiul să o ajute să obţină recunoaştere. Trebuie să fie un premiu pentru scriitori şi nu pentru cântăreţi”, a subliniat el în ovaţiile auditoriului postului de radio RBB.

Întrebarea despre Bob Dylan a apărut când s-a vorbit despre unul din personajele romanului lui Llosa care este un recitator de poezie iar autorul a subliniat că poezia se scrie în prezent pentru a fi citită sau cântată.

Peruanul Mario Vargas Llosa a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2010. Potrivit Academiei Suedeze, el a fost recompensat pentru „cartografierea structurilor puterii şi pentru imaginile energice ale rezistenţei, revoltei şi înfrângerii individuale”.

Autor: Cristian Gheorghe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.