Capitalul in secolul XXI – o abordare controversata

indexCaracterizata de Paul Krugman “Cartea ce va schimba modul in care percepem societatea si in care gandim economia”, lucrarea lui Thomas Piketty intitulata “Capitalul in secolul XXI este o carte “altfel”! Ca urmare, a iscat controverse mari in randul unor categorii de cititori. Mai mult decat atat, in scurt timp de la publicare, au aparut alte lucrari “anti-Piketty”. Asta face cartea si mai atractiva de citit! Esenta cartii se bazeza pe ideea ca in actuala societate, inegalitatea si concentrarea de avere creeza probleme grave. Autorul nu se declara cu totul impotriva inegalitatti, ci doar daca aceasta inegalitate nu este justificata. Pledoaria sa se indinde de-a lungul a mai bine de 800 de pagini. Meticulos, autorul isi fundamenteaza discursul bazat pe gandirea economica de pana in prezent si pe baze de date care merg pana in secolul al XIX-lea. De asemenea, munca sa de cercetare a vizat si folosirea unor surse din literatura, in special romanul secolului al XIX-lea, pentru a aduna date despre nivelul de viata si averile diferitelor grupe sociale din Marea Britanie si Franta (in special Jane Austen si de Balzac).

Astfel, dincolo de controversele iscate, cartea arata o munca de cercetare titanica, pazata de studii multidisciplinare, pentru a scoate in evidenta aspecte legate de nivelul de trai, al veniturilor si al diferentelor dintre acestea in ultimele doua secole. Mai mult, ca resursa suplimentara, autorul pune la dispozitia cititorilor un site web atat in limba engleza, cat si franceza cu sursele bibliografice, metodele statistice si a modelelor matematice folosite. Astfel, avem dovada ca aceasta lucrare nu este doar una filozofica, ci rodul unor studii obiective, folosind metode cantitative.

Oare Piketty are dreptate? Oare problemele globale actuale au legatura cu ce sustine el? Oare Brexitul are radacini in aceste probleme ale inegalitatii? Sau nu! Ramane sa cititti cartea si sa trageti concluziile!

Dar cine este Thomas Piketty? El este directorul stiintific al Scolii de Inalte Studii in Stiinte Sociale si profesor asociat la Scoala de Economie din Paris. Intreaga sa cariera academica in domeniul cercetarii a fost indreptata catre studiul inegalitatii de venituri si avere, al diferentelor de crestere economica dintre tarile dezvoltate si cele slab dezvoltate.

Scris de  

sursa: economiaonline.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.