Scrieri unice, care pot schimba istoria lumii, descoperite în Georgia

indexO descoperire unică a fost făcută recent în Georgia, atât de importantă încât ar putea schimba istoria lumii, potrivit experţilor.

Arheologii din expediţia arheologică organizată de Universitatea de Stat din Georgia, au găsit pe colina Grakliani, în regiunea de est a Kaspi, texte scrise care confirmă existenţa limbii scrise pe teritoriul georgian în urmă cu 2.700 de ani.

După cum s-a relatat în articolul din agenda.ge, conform cercetătorilor, un scris asemănător nu a mai fost găsit pe planetă, o caracteristică ce face descoperirea unică şi extrem de interesantă pentru oamenii de ştiinţă din întreaga lume. Textul este gravat pe zidul unui templu din secolul al 7-lea î.Hr. dedicat unui zeu al fertilităţii.

„Descoperirea va schimba, foarte probabil, istoria Georgiei şi va atrage interesul comunităţii ştiinţifice internaţionale”, a declarat ministrul georgian al Culturii Mikheil Giorgadze. El a adăugat că un muzeu în aer liber va fi construit în curând în zonă pentru a permite vizitatorilor să observe artefactele şi săpăturile arheologice.

„Aceasta este o descoperire excelentă”, explică Vakhtang Licheli, director al Institutului de Arheologie al Universităţii de Stat din Georgia. „Această descoperire situează Georgia printre civilizaţiile antice de elită care au dezvoltat propria lor formă de limbă scrisă.”

Scrierile se găsesc pe două altare ale templului şi sunt foarte bine conservate. Pe primul altar se pot vedea doar câteva texte gravate în lut, în timp ce al doilea este complet acoperit.

Locul descoperirii este de mare importanţă pentru arheologie. Colina Grakliani este, de fapt, un sit unde s-au stabilit continuu grupuri umane începând din epoca de piatră până în perioada antică.

Până în prezent, au fost excavate zece straturi ale sitului arheologic, în care au fost găsite diferite arme de epocă, efigii decorative şi dispozitive farmacologice. În plus, s-a găsit un dispozitiv pentru imprimare din secolul 4 î.Hr., considerat una dintre cele mai importante descoperiri din zonă, unul similar fiind găsit în sudul Mesopotamiei.

sursa: epochtimes-romania.com

sursa foto: ancient-origins.net

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.