Cărți gratuite din Biblioteca Vaticanului. Se pot accesa on-line!

Aproape de necrezut, dar Biblioteca Vaticanului oferă gratuit de câțiva ani cărți la care nu ne-am fi gândit că am putea avea acces vreodată! Scopul oficial al Bibliotecii Vaticanului este realizarea unui proiect de digitalizare masivă, demers pornit pentru a încărca sute de mii de cărți și imagini din arhivele sale fizice într-o bază de date on-line.

Digita Vaticana Onlus este o organizație non-profit înființată în 2013 pentru a promova conversia manuscriselor bibliotecii Vaticanului în format digital. Asociația ridică fondurile necesare pentru a garanta digitalizarea a peste 80.000 de manuscrise păstrate în Biblioteca Vaticanului și este în curs de dezvoltare de punți de comunicare pentru a disemina și articula valoarea acestor documente istorice importante, astfel încât să se îmbunătățească vizibilitatea proiectului și a susținătorilor săi.

După cum scrie Business Insider, cele 80.000 de volume mai sus menționate reprezintă doar un mic procent din cele 180.000 de manuscrise, 1.6 milioane de cărți și 150.000 de imagini, care sunt adăpostite în bibliotecă.

Procedeul folosit de Digita Vaticana Onlus este unul de bază. În primul rând, manuscrisele sunt selectate și scanate cu ajutorul unor dispozitive speciale, concepute pentru a păstra integritatea documentelor originale. Imaginile sunt apoi salvate în mai multe locații pentru a asigura stocarea pe termen lung înainte de a fi puse la dispoziție în portalul Biblioteca Vaticanului.  Pare simplu – dar imaginați-vă făcând acest lucru pentru milioane de pagini!

Volumele, documentele, manuscrisele și imaginile deja scanate se pot accesa gratuit pe pagina organizatiei: digital.vatlib.it

Iată și câteva exemple on-line:

Iliada

Codex Borgianus

Traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: digitavaticana.org, mic.com, Business Insider

preluare de la sursa:cunoastelumea.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.