Umberto Eco a încetat din viaţă

Image result for umberto ecoUmberto Eco a murit vineri seară, la ora 22.30, în locuinţa sa.

Născut în Alessandria pe 5 ianuarie 1932, Umberto Eco a fost un semiotician, filosof şi scriitor prolific. În 1988 a fondat Departamentul de Comunicare de la Universitatea din San Marino. Din anul 2008 a fost profesor emerit si preşedinte al Şcolii Superioare de Ştiinţe Umaniste de la Universitatea din Bologna.
Umberto Eco a scris numeroase studii despre semiotică, estetică medievală, lingvistică şi filosofie, precum şi romane de succes. Printre acestea se numără  „Numele trandafirului”, lansat în 1980, care a devenit rapid un bestseller internaţional, cu milioane de exemplare vândute, si traduceri în mai multe limbi, precum şi  „Pendulul lui Foucault” sau „Insula din ziua de ieri”.
Dincolo de opera sa uriaşă, Umberto Eco a fost puternic ancorat în realităţile contemporane. Anul trecut, scriitorul a condamnat vehement  atacul care a vizat redacţia Charlie Hebdo, apreciind, într-un interviu acordat Corriere della Sera, că Occidentul este „în război” cu grupul terorist Stat Islamic, o nouă formă de „nazism” cu accente „apocaliptice de dominare a lumii”.
Tot anul trecut, Umberto Eco a atacat dur reţelele de socializare. „Reţelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivităţii. Erau imediat puşi sub tăcere, în timp ce acum au acelaşi drept la cuvânt ca şi un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”, a spus scriitorul.
El i-a invitat pe jurnalişti „să filtreze cu o echipă de specialişti informaţiile din spaţiul virtual, pentru că nimeni nu poate preciza dacă un site este credibil sau nu”.
„Ziarele ar trebui să dedice cel puţin două pagini analizei critice a site-urilor, aşa cum profesorii ar trebui să-i înveţe pe elevi să utilizeze site-urile pentru a-şi face temele. Să ştii să copiezi este o virtute, dar trebuie comparate informaţiile pentru a înţelege dacă sunt credibile sau nu”, a explicat el.
Umberto Eco a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.