Toti membrii Consiliului National de Etica, ce analizeaza plagiatele, trebuie schimbati – scrisoare deschisa a cercetatorilor Ad Astra

index„Inainte de a analiza orice alta sesizare de furt intelectual este nevoie de schimbarea tuturor membrilor CNE”. Apelul vine de la cercetatorii Asociatiei Ad Astra, care le-au trimis o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos si ministrului Educatiei, Adrian Curaj. Solicitarea vine dupa ce Ministerul Educatiei a anuntat ca tot Consiliul National de Etica, care i-a albit pe Ponta si pe Oprea, va analiza si doctoratul pentru care ministrul Petre Toba este acuzat de plagiat.  

  • Intre timp, tot mai multi cercetatori avertizeaza ca, din punct de vedere juridic, responsabilitatea reala a constatarii unui plagiat intr-o teza de doctorat apartine CNATDCU – institutie castrata de fostul ministru Liviu Pop in aceeasi zi in care a decis ca Ponta a plagiat, dar care poate realiza din nou analiza plagiatelor printr-un simplu ordin de ministru.

Asociatia Ad Astra a adresat o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos si ministrului Educatiei, Adrian Curaj, prin care le cere sa schimbe componenta Consiliului National de Etica (CNE). Amintim ca CNE este format in prezent din aproape aceiasi membri care au spus ca Victor Ponta si Gabriel Oprea nu ar fi plagiat, contrazicand astfel Universitatea din Bucuresti. Detalii aici

Cercetatorii „isi exprima ingrijorarea in privinta obiectivitatii si profesionalismului membrilor Consiliului National de Etica (CNE)„, avand in vedere ca „concluziile analizelor efectuate de catre actualul CNE referitoare la unele cazuri de plagiat sunt in contradictie cu cele ale universitatilor care au emis respectivele diplome„. Oamenii de stiinta dau exemplul tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta, in cazul caruia Universitatea din Bucuresti a identificat un plagiat, insa nu si CNE.

Validarea plagiatelor public recognoscibile de catre toata lumea (…) prejudiciaza grav nu doar credibilitatea universitatilor, ci a sistemului de invatamant in general si a tuturor posesorilor de diplome acordate in Romania„, avertizeaza cercetatorii.

Potrivit Ad Astra, „cercetatori seriosi, care si-au obtinut titlurile prin creatie originala, munca indelungata si sacrificii personale se trezesc pusi in aceeasi categorie, fiind doctori ai universitatilor romanesti, cu indivizi imorali care si-au obtinut titlurile prin fals si furt intelectual„.

Consideram ca, pentru a elimina orice suspiciune in privinta viitoarelor decizii, inainte de a analiza orice alta sesizare de furt intelectual este nevoie de schimbarea tuturor membrilor CNE cu altii a caror integritate stiintifica si morala este deja dovedita„, se arata in scrisoarea deschisa a cercetatorilor romani de pretutindeni.

Descarca de aici scrisoarea deschisa adresata de Ad Astra premierului si ministrului Educatiei

Scrisoarea deschisa a Ad Astra privind schimbarea CNE

de Raluca Pantazi      HotNews.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.