Scriitorul mexican Fernando del Paso a primit premiul Cervantes

Scriitorul mexican Fernando del Paso, 80 de ani, autor al unor opere clasice pentru literatura mexicană, așa cum este „Palinuro de México”, a primit joi premiul Cervantes, cea mai înaltă distincție a literaturii hispanice, conform unui anunț făcut de Ministerul spaniol al Culturii, transmite AFP.

Foto: (c) Arte Mx / www.facebook.com

Juriul l-a recompensat pe Fernando del Paso „pentru contribuția sa în dezvoltarea romanului care combină tradiția și modernitatea, la fel cum a făcut, la vremea sa, și Cervantes”, a declarat ministrul spaniol al culturii, Ínigo Méndez de Vigo, în cadrul unei conferințe de presă.

Considerat drept unul dintre principalii reprezentanți ai literaturii mexicane, Fernando del Paso este „unul dintre autorii cei mai citiți și cei mai premiați (din Mexic) și considerăm că merită acest premiu”, conform unui reprezentant al Academiei Regale spaniole.

Născut în 1935 la Ciudad de Mexico, Fernando del Paso este romancier, poet, dramaturg, eseist, desenator, diplomat și chiar și animator de radio și scriitor de cărți pentru copii. Dintre operele sale reamintim romanele „Palinuro de México”, „José Trigo” sau „Noticias del Imperio”, precum și volumul de poezie ” Sonetos del amor y de lo diario”.

Influențat de scriitori uriași ai literaturii mondiale, precum Gustave Flaubert sau James Joyce, Fernando del Paso recunoștea într-un interviu oferit în urmă cu câțiva ani cotidianului spaniol El Pais că „istoria este eșafodajul romanelor mele”.

Premiul Cervantes este însoțit de un cec în valoare de 125.000 de euro. Anul trecut a fost câștigat de scriitorul spaniol Juan Goytisolo. Printre alți iluștri laureați ai acestui premiu se mai numără Mario Vargas Llosa (1994) sau Octavio Paz (1981).

AGERPRES/(AS — editor: Codruț Bălu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.