Ultimul roman al scriitorului Terry Pratchett, „The Shepherd’s Crown”, publicat în Marea Britanie

Image result for the shepherd's crown„The Shepherd’s Crown”, ultimul roman al scriitorului Terry Pratchett, un cunoscut autor de romane umoristice care aparţin genului fantasy, a fost publicat în Marea Britanie miercuri, la aproape şase luni după moartea romancierului, informează bbc.com.

„The Shepherd’s Crown”, al 41-lea roman din seria „Discworld”, a fost pus în vânzare în Marea Britanie şi ţările din Commonwealth, miercuri seară, la ora 23.00 GMT.

În Marea Britanie, fanii scriitorului s-au adunat în număr foarte mare în faţa magazinelor din Londra, Oxford şi Newcastle, care s-au deschis special la acea oră, cu ocazia lansării acestui roman. Joi dimineaţă, multe magazine din această ţară s-au deschis în acelaşi scop mai devreme decât era prevăzut.

Romanul „The Shepherd’s Crown” va fi publicat şi în Statele Unite, pe 1 octombrie.

Scriitorul britanic Terry Pratchett, diagnosticat cu maladia Alzheimer în 2007, a murit pe 12 martie, la vârsta de 66 de ani.

Terence David John Pratchett (cunoscut fanilor ca Terry) este un scriitor de fantasy britanic care s-a născut pe 28 aprilie 1948, în Beaconsfield, Buckinghamshire. El este cunoscut cititorilor mai ales pentru seria „Discworld”.

Seria literară „Discworld”, începută ca o parodie cu accente pline de afecţiune la adresa romanelor fantasy, a devenit ulterior o vastă satiră a vieţii moderne.

Prima operă publicată a fost povestirea „Afacerea Hades”, apărută în revista şcolii când avea 13 ani, iar apoi republicată în revista Science Fantasy în 1961, fiind plătit cu 14 lire sterline. A doua operă publicată a fost „Locatarul Nopţii”, care a apărut în noiembrie 1965, în revista New Worlds.

În anii 1990, Terry Pratchett a fost cel mai bine vândut scriitor din Marea Britanie, iar cărţile sale s-au vândut în peste 85 de milioane de copii şi au fost traduse în 37 de limbi străine, în toată lumea. În 1998, Pratchett a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic, pentru servicii aduse literaturii. În 2009, scriitorul britanic a primit titlul de cavaler al aceluiaşi ordin.

După ce a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer, scriitorul britanic a făcut o donaţie substanţială pentru Alzheimer Research Trust şi a fost protagonistul unei emisiuni de televiziune, care a fost produsă de BBC şi a prezentat lupta sa de zi cu zi cu această boală necruţătoare.

Terry Pratchett şi actorul Patrick Stewart patronau organizaţia Dignity in Dying, care militează pentru schimbarea legislaţiei britanice, solicitând legalizarea sinuciderii asistate pentru adulţii suferind de o boală incurabilă în stadiu terminal.

În 2011, scriitorul britanic a primit formularele de consimţământ pentru sinucidere asistată, pe care intenţiona să o pună în practică la clinica Dignitas din Elveţia. Pratchett a mărturisit atunci că intenţiona să semneze aceste documente în cel mai scurt timp.

„Singurul lucru care mă opreşte (să semnez hârtiile, n.r.) este că am făcut acest film (cel pentru BBC, n.r.) şi trebuie să termin o nenorocită de carte”, a declarat scriitorul, la o sesiune de întrebări şi răspunsuri organizată în cadrul Festivalului de film documentar de la Sheffield.

Scriitorul a mărturisit atunci că a hotărât să apeleze la această metodă după ce a realizat filmul „Terry Pratchett: Choosing to Die”, care arată momentul morţii milionarului Peter Smedley, ce suferea de o boală neuromotorie.

de Florin Badescu – Mediafax

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.