Metoda INEDITĂ a unei ardelence de a spune povești colorate despre Dumnezeu, îngeri și demoni: a înlocuit cuvintele cu desenele

Cristina Mureșan-Toth, autoarea cărții "Din lumea celor care ne cuvântă"/ Sursa foto: arhivă personală

Cristina Mureșan-Toth, autoarea cărții „Din lumea celor care ne cuvântă”/ Sursa foto: arhivă personală

Cristina Mureșan-Toth este o tânără clujeancă, scriitor și ilustrator de carte. “Din lumea celor care ne cuvântă” este publicația care poarta semnătura Cristinei și care va putea fi răsfoită în cel mult șase luni. Cartea reprezintă o serie de zece povești, în proză dar și în versuri, despre Dumnezeu, îngeri, demoni și oameni de rând. Autoarea spune cu măiestrie povești ilustrate, folosindu-se de cuvinte zglobii, personaje colorate, imaginație și un munte de pasiune. În toate proiectele pe care își pune semnătura vrea să ilustreze concepte, principii, valori și nu produse sau obiecte. Cristina este și un bun exemplu de antreprenor care a reușit să se impună într-o lume a concurenței, făcând ceea ce îi place: ilustrații.

“Din lumea celor care ne cuvântă”

Cristina Mureșan-Toth este atrasă de tot ce spune o poveste. A ilustrat trei cărți până acum, din domenii editoriale diferite: prima, de dezvoltare personală, a doua beletristică și o carte pentru copii.

“S-a pus la un moment dat problema să lucrez în publicitate, zonă în care aș fi putut să combin abilitățile artistice cu cele tehnice pentru diverse campanii de marketing sau branding. Am refuzat pentru că, deși unele proiecte pot avea mult potențial, libertatea grafică și tematică este limitată în advertising. Visul meu, și cred că deja am început să fac asta, este să ilustrez concepte, principii, valori, nu produse sau obiecte. De aceea mă implic în proiecte care aduc ceva valoros ca și conținut și vibrație”, a declarat Cristina Mureșan-Toth pentru Vocea Transilvaniei.

Toate aceste valori se regăsesc în cartea “Din lumea celor care ne cuvântă”, volum care va putea fi răsfoit în aproximativ șase luni, de către clujeni și nu numai. Cartea cuprinde zece povești, în proză și în versuri, despre Dumnezeu, îngeri, demoni și oameni de rând, ce se trezesc împreună în situații cotidiene pe care trebuie să le gestioneze, fiecare venind cu bagajul său.

“Prima poveste din cartea mea prezintă doi îngeri trimiși de către Dumnezeu pe pământ într-o misiune, unul din ei la aterizare suferă un mic șoc și se crede drac, în loc de înger, și, de acolo, toate apucăturile, aventurile și intențiile sale care derivă din asta, spre disperarea colegului său. A doua povestire dezvăluie doi draci care plănuiesc să evadeze din iad și să emigreze în rai. Într-o altă povestire, un înger păzitor, exasperat că nu reușește să transmită un mesaj moral pământeanului pe care îl are în grijă, îi apare în televizor, singurul pe care omul părea să-l urmărească mereu cu maximă atenție și religiozitate”, explică autoarea.

Și povestea personajelor continuă cu o gașcă de prieteni-animale de la grădina zoologică, cu un pământean de rând care primește de la Dumnezeu, peste noapte, funcția de serafim sau cu dilema unor elevi corigenți cu privire la puterea unei icoane pe care o dețin de a face sau nu minuni.

“Ultima poezie din volum, și poate favorita mea, oferă cititorului imagini de la petrecerea organizată cu ocazia zilei de naștere a lui Dumnezeu. Întrebarea este ce fel de cadou-surpriză poate primi cineva care le are și le știe pe toate?”, a adăugat Cristina Mureșan-Toth.

Un Dumnezeu amuzant, deschis, implicat, prietenos, dar detașat

În redactarea poveștilor umorul are un rol central, dar este urmat de autoironie, smerenie – nu neapărat cea de factură religioasă – și autenticitate, iar cartea este condimentată generos cu situații comice.

“Este o colecție variată de întâmplări amuzante, viziuni, situații, personaje și percepții asupra realității, dar mai cu seamă reprezintă viziunea mea asupra divinității. Vă prezint, astfel, un Dumnezeu amuzant, deschis, implicat, prietenos, dar detașat și echitabil. Îți dăruiește de fiecare dată exact atât cât ești dispus să faci pentru tine! Cu alte cuvinte, Dumenzeu îi ajută pe cei care se ajută singuri. Nu pentru că e comod, nepăsător sau absent, ci pentru că Dumnezeu este în acțiune. Nu în rugăciune, nu în planuri, liste, promisiuni, lamentări, ci în disponibilitatea noastră de a acționa! Ar fi mai degrabă tentat să dea o mână de ajutor unui criminal în serie disciplinat și hotărât decât unui geniu trândav și delăsător. Desigur, nu se întâmplă asta. Sau dacă da, n-o știți de la mine”, a adăugat autoarea.

Un povestitor carismatic

Cristina a fost opt ani profesor de limba engleză și franceză, dar deși și-a îndrăgit elevii și activitatea în sine, a simțit că predarea limbilor străine nu o reprezintă și nu o împlinește. Dar, forțată de împrejurări, a renunțat. Însă momentul avea să devină unul de cotitură în viața ei.

“Am devenit puternică, independentă, hotărâtă și sigură de ceea ce îmi doresc și am simțit că fac viața să se întâmple, fără să aștept să văd ce îmi oferă ea. Atunci când acționezi conform menirii și vocației tale simți că fructifici ce ai mai bun de oferit lumii, neobosit și cu un flux inepuizabil. Întotdeauna am știut că sunt un povestitor carismatic, dar am fost învățată că e nevoie de o slujbă adevărată, dacă se poate plătită de stat. Antreprenoriatul îți oferă o libertate de mișcare incredibilă pe axa nevoilor și a abilităților personale, iar orice antrepriză făcută cu pasiune și disciplină este un succes în fașă”, a explicat Cristina.

Alte proiecte îndrăznețe

Tânăra respinge promovarea unor principii în care nu crede, în schimb, se simte atrasă de conținuturi legate de spiritualitate, ecologie, libertate, dezvoltare, educație, frumos, sănătate, umor. Iar proiectele sale de viitor includ toate acestea. Momentan Cristina este implicată, alături de sora sa care este psiholog, în ilustrarea unui set de carduri motivaționale cu o broșură explicativă. De asemenea, mai are pe listă o carte de dezvoltare spirituală care urmează să fie ilustrată, o colaborare text-ilustrații cu o revistă din București, ilustrații pentru o carte de rețete bio de bucătărie și un volum propriu pentru copii și multe alte proiecte personale.

“Când știi exact ce vrei să faci, atragi exact oamenii și proiectele care te reprezintă, ca individ. Am avut o perioadă în care mi-am dorit mult să lucrez pe tema motivelor tradiționale românești și toate propunerile care au venit spre mine s-au învârtit în jurul acestora. Un basm și alte comenzi individuale de lucrări cu elemente puternic folclorice. Scopul meu este să am propriul Studio de Ilustrație care vreau să fie o gazdă și o sursă a artei – text si ilustrație – ca formă de dezvoltare personală”, a mai precizat Cristina Mureșan-Toth pentru Vocea Transilvaniei.

Cristina Mureșan-Toth a absolvit Facultatea de litere și a făcut șapte ani de grafică și pictură la Școala Populară de arte la Cluj Napoca, astfel a dispus de două instrumente de exprimare artistică, literele și desenele.

“Acum le văd perfect complementare și indispensabile una pentru cealaltă. O poveste se spune mai bine prin cuvinte colorate. Iar dacă sunt povești despre entuziasm, ambiție, iertare, succes sau speranță, atunci, cu siguranță, sunt unul dintre cei care le scrie. Și tot ce îmi doresc este să fie cât mai multe și să ajungă cât mai departe”, a mai precizat autoarea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.