Poftiți la ”Cultură’n șură” – cinci seri de teatru în șuri din satele sălăjene

indexActori de la mai multe teatre din țară se vor afla în perioada următoare în Sălaj, străbătând județul prin caravana teatrală ”Cultură’n șură”, ajunsă la cea de-a treia ediție. Ei vor prezenta piesa ”Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, în regia lui Victor Olăhuț, inițiatorul caravanei. Distribuția spectacolului este formată din actorii Florentina Năstase, de la Teatrul ”Toma Caragiu” din Ploiești, George Constatinescu – Teatrul de Artă București și Valentin Cristian Terente de la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila.

Potrivit organizatorilor, caravana teatrală va parcurge următorul traseu:

Sâmbătă, 15 august – satul Cheud din comuna Năpradea, în șură la Rodica Birta, fata lui Vasile a lu Șoarecele

Duminică, 16 august – Tihău, comuna Năpradea, la badea Vasile al Filerului

Luni, 17 august – în comuna Marca, la Mărioara Neaghii

Marți, 18 august – la Firuța Pavlenko din satul Tămașa, comuna Cuzăplac

Miercuri, 19 august – la badea Florea a lu Juvri din comuna Hida

Evenimentul este programat de la ora 21:30 și sunt așteptați atât membrii comunităților în care se va juca spectacolul, cât și localnicii din satele învecinate.

Cultură’n șură este un proiect ce își propune să reintroducă pe harta culturală un segment din populație care a fost pe nedrept și îndelung marginalizat de instituțiile de gen, respectiv populația de la sat, oferindu-i un produs artistic la care cu greu are acces în mod normal: un spectacol de teatru profesionist. Inițiat de regizorul Victor Olăhuț, care este și managerul proiectului, Cultură’n șură beneficiază de susținerea financiară și logistică a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, prin directorul său, Daniel Săuca. Din echipa de implementare mai fac parte dramaturgul Flavius Lucăcel și actrița Florentina Năstase.

Aflat la cea de a III-a ediție, proiectul s-a bucurat de un deosebit interes din partea comunităților în care s-a desfășurat până acum, la fiecare reprezentație teatrală participând circa 250 de spectatori atât din satele gazdă cât și din cele învecinate. Ca element inedit, anul acesta firma de transport CentoTrans va pune la dispoziția clujenilor care îndrăgesc proiectul un autocar ce îi va duce în comuna Hida, pentru reprezentația din 19 august.

În Cheud, la cea de a doua ediție, Rodica Birta, fata lu’ Vasile a lu’ Șoarecele, a găzduit spectacolul ”Fisura” de Flavius Lucăcel. Ea povestește cu emoție experiența pe care a trăit-o alături de consătenii săi: ”Nu mult după ora 21 au început să apară primii spectatori, sfioși se apropiau de curtea mea care îi aștepta cu porțile deschise. Și au venit cu toții, în număr atât de mare încât nu mi-a venit să cred. De la copii în cărucior până la oameni de peste 80 de ani, toți fiind primiți cu mare entuziasm de către întreaga echipă și îndemnați să intre să își ocupe locurile cele mai bune.”

Cultură’n șură este un proiect finanțat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și realizat cu sprijinul primăriilor comunelor Hida, Marca, Surduc, Năpradea. Parteneri: Fundația Românească pentru Artă și Informație, Teatrul de Artă din București, CentoTrans.

by  

sursa: voceatransilvaniei.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.