A murit scriitorul Eduardo Galeano – autorul romanului „Memoria focului”

Scriitorul uruguayan Eduardo Galeano a murit luni la Montevideo, la 74 de ani, a informat editura sa citată de ziarul spaniol El Pais.

Eduardo Galeano a fost internat vineri la spital în urma unui cancer la plămâni.

De la publicarea în 1971 a primului său succes, „Las venas abiertas de América Latina”, el a devenit un clasic al literaturii politice latino-americane. Din opera sa face parte și cunoscutul roman ” Memoria del fuego” („Memoria focului”), din 1986, care a fost tradus în aproximativ 20 de limbi străine.

Înainte de a deveni un exponent de seamă al ideologiei de stânga latino-americane, Galeano a lucrat ca muncitor, desenator, pictor, curier și casier la bancă, între alte meserii. „Las venas abiertas de América Latina” a fost publicat când Galeano avea 31 de ani, când el însuși a declarat că nu avea pregătirea necesară pentru o asemenea sarcină.

În 2009, cu prilejul Summitului Americilor, fostul președinte venezuelean Hugo Chávez i-a dăruit un exemplar în original al romanului lui Galeano — interzis de cenzură în dictaturile din Uruguay, Argentina și Chile — președintelui SUA, Barack Obama. Cu această ocazie, cartea a urcat în topul celor mai vândute cărți pe Amazon, într-o singură zi, de pe poziția 60.280 pe locul 10.

Întrebat despre această performanță, Galeano a răspuns: „Nici Obama, nici Chávez nu vor înțelege textul. [Chávez] i-a făcut-o cadou lui Obama, cu cea mai bună intenție din lume (…) dar într-o limbă pe care el nu o cunoaște. A fost un gest generos, dar cam brutal”, a conchis el.

AGERPRES/(AS — editor: Mihaela Nicolaescu)

Sursa: agerpres.ro

preulare de pe: ziuanews.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s