Biblioteca Naţională a Norvegiei îşi digitalizează întreaga colecţie de cărţi

Norvegia este a treia ţară europeană care depune un efort major pentru a transfera operele scrise pe hârtie în format digital.

Biblioteca Naţională a Norvegiei îşi digitalizează întreaga colecţie de cărţi. În acelaşi timp, arhivarii procesează textele, astfel încât utilizatorii să poată căuta cuvinte cheie. În plus, întreaga colecţie va fi accesibilă online gratuit.

Acest proces este similar cu eforturile de digitalizare în masă depuse de Marea Britanie şi Finlanda. Diferenţa este că Norvegia face un pas în plus şi negociază cu editurile să permită oricui are o adresă IP de Norvegia să acceseze gratuit materialul protejat de drepturile de autor.

Biblioteca deţine echipamente performante cu care scanează textul cărţilor. Sistemul este însă mult mai complex. Baza de date este organizată astfel încât fişierele conţin numeroase informaţii despre cărţi şi autorii lor.

Personalul care lucrează la acest proiect estimează că digitalizarea întregii colecţii, care include materiale ce datează din Evul Mediu, va dura între 20 şi 30 de ani. Proiectul a început în 2006.

sursa + video

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.